Rijbewijs halen

Rijbewijs halen, hoe doe je dat?

Vroeg of laat heeft bijna iedereen wel interesse in het behalen van een autorijbewijs. Het hebben van een rijbewijs brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Niet alleen kun je grotere afstanden gaan afleggen dan voorheen, maar je zit ook nog eens lekker droog en comfortabel. Om verkeersveiligheid te garanderen krijg je niet zomaar een rijbewijs toegeschoven. Hoe het traject van het behalen van een rijbewijs verloopt, lees je hieronder. Ook zullen wat relevante tips en tricks genoemd worden, zodat jij zo snel mogelijk de weg op kunt. Lees dus snel verder!

Eisen behalen rijbewijs

Een rijbewijs behaal je door te voldoen aan twee eisen. Enerzijds dien je je theorie-examen te behalen en anderzijds dien je je praktijkexamen behaald te hebben.

Theoriegedeelte

Bij het theoriegedeelte is het de bedoeling dat je alle relevante verkeersregels leert. Het gaat bijvoorbeeld om het leren van betekenissen van bepaalde borden of het oplossen van voorrangssituaties. Heb je genoeg geleerd en geoefend, dan kan je een theorie-examen aanvragen. Bij dit examen word je enerzijds getest op gevarenherkenning en anderzijds op kennis. Het afleggen van een theorie-examen mag al vanaf 16 jaar.

Praktijkgedeelte

Vanaf 16,5 jaar mag je beginnen met het volgen van rijlessen bij een rijschool. Deze rijlessen heb je nodig om te leren hoe je (veilig) autorijdt. In principe heeft iedereen rijlessen nodig. Als je wel eens in een auto hebt gereden, wat overigens niet mag zonder rijbewijs, wil dit niet zeggen dat je direct naar het examen kan. Het praktijkgedeelte gaat veel verder dan voertuigbeheersing en parkeeropdrachten. Je leert hoe je je in het verkeer dient te gedragen en je wordt geconfronteerd met nieuwe situaties. Ben je klaar voor het praktijkexamen? Dan zal je samen met een examinator van het CBR een route moeten rijden. Deze examinator zal beoordelen of je vaardig genoeg bent om alleen de weg op te gaan.

Tips & tricks

Nu je weet dat je zowel een theorie- als een praktijkdiploma op zak dient te hebben, is het de vraag hoe je deze zo snel mogelijk kunt behalen. Hieronder lees je binnen dat kader een aantal relevante tips en tricks.

1. Haal eerst het theorie-examen

In de praktijk gebeurt het vaak dat mensen al bezig zijn met het volgen van rijlessen, terwijl ze het theorie-examen nog niet hebben behaald. Hoewel dit mogelijk is, is het niet erg verstandig. Feit is nou eenmaal dat het theoriegedeelte veel toegevoegde waarde heeft. Nader je bijvoorbeeld een kruispunt en staat daar een bord, dan weet je door het theorie-examen wat dit bord inhoudt. Ook al voelt het efficiƫnter om beide te laten overlappen, aan het eind van de dag is het efficiƫnter om eerst je autotheorie te behalen. Zo bespaar je niet alleen jezelf, maar ook je instructeur een hoop gedoe. Daarnaast zorgt het ervoor dat je met meer zelfvertrouwen rijdt. De situaties die je tegenkomt in de praktijk, heb je tijdens je autotheorie namelijk al doordacht.

2. Leer goed voor het theorie-examen

Een inkoppertje, zou je denken. In de praktijk wordt het theorie-examen erg vaak onderschat. Volgens cijfers van het CBR slaagt slechts 40% bij de eerste kans. Dit betekent dat meer dan de helft van de kandidaten met een negatieve uitslag de examenzaal uitloopt. Dit is op zichzelf erg zonde, gezien het theorie-examen geen hogere wiskunde is. Het is een kwestie van leren en veel oefenen. Wie er de nodige tijd in stopt, zal het uiteindelijk zonder al te veel problemen halen. Voel je echter niet slecht wanneer het examen wat minder goed ging dan gehoopt, ondanks het feit dat je goed had geleerd. In principe kun je namelijk zo vaak terugkomen als je wil, ook al kost dit je op een gegeven moment wel een fortuin. Beter direct halen dus!

3. Ga voor een goede rijschool/instructeur

Het gebeurt geregeld dat mensen moeten overstappen van rijschool, omdat de rijschool toch minder bevalt dan gehoopt. Je kunt beter iets meer betalen voor een goede rijschool, dan dat je flinke vertraging oploopt door een slechtere rijschool. Informeer alvorens je een pakket afsluit goed over de mogelijkheden van een bepaalde rijschool. Vraag eventueel mensen uit je omgeving of ze ervaringsverhalen hebben. Dergelijke ervaringen kun je vaak ook op internet vinden. Ook al heb je een goede rijschool, het kan zo zijn dat een instructeur alsnog het bloed onder je nagels vandaan haalt. Is dat het geval? Schroom niet en vraag om een andere instructeur. Dit is vrij normaal en het gebeurt dan ook geregeld.

4. Blijf rustig

Vind je het behalen van je rijbewijs spannend? Dan is dit heel begrijpelijk. Het is echter belangrijk om er niet een te groot punt van te maken. Uiteindelijk gaat het slechts om het besturen van een voertuig, het gaat niet over leven en dood (gelukkig). Probeer niet perfect te rijden, maar houd rust en rijd ‘normaal’, zoals je dat geleerd hebt. Een perfecte en foutloze rit is niet waar een examinator naar kijkt, zo zouden immers maar heel weinig mensen slagen. Een examinator zal met name letten op veiligheid en doorstroming. Als de auto eens afslaat bij het parkeren, zal de examinator je hier niet op afrekenen. Ook de examinator heeft namelijk ooit in jouw positie gezeten. Blijf jezelf en zie het leuke er van in, dat helpt al een hoop!

5. Luister niet te veel naar anderen

Wanneer je bezig bent met rijlessen, zullen veel mensen uit je omgeving geneigd zijn om tips te geven. Deze tips willen nog wel eens een beetje geromantiseerd zijn. Hecht echter niet te veel waarde aan dergelijk advies. Het slimst is om slechts te luisteren naar je instructeur, deze weet namelijk precies hoe alles steekt. Dus neem je oom die zegt dat ‘het CBR mensen graag laat zakken’ de volgende keer wat minder serieus, ook al bedoelt hij het goed.