bedrijfsfitness

Bedrijfsfitness voor iedereen

Het is inmiddels algemeen bekend dat voldoende bewegen goed is voor lichaam en geest. Dagelijks dertig minuten matig intensief bewegen komt je gezondheid op iedere leeftijd ten goede. Je bent dus nooit te oud om een sportieve leefstijl aan te nemen. Voldoende bewegen is echter niet altijd makkelijk te combineren met een fulltime kantoorbaan. Om die reden is bedrijfsfitness in het leven geroepen. Wat is bedrijfsfitness? Welke voordelen biedt dit voor jou als bedrijf? En welke voordelen zijn er voor werknemers? In dit artikel lees je alles over bedrijfsfitness.

Wat is bedrijfsfitness?

Elke dag zitten duizenden Nederlanders negen uur achtereen te werken achter hun bureau. Of dit nu thuis is of op kantoor, lang zitten heeft grote impact op de lichamelijke en psychische fitheid. Zo is slechts 12% van de werknemers echt fit. Dat wil zeggen: zij voldoen aan de fitnorm en bewegen minimaal drie dagen in de week ten minste twintig minuten matig intensief. Indien je niet aan de fitnorm voldoet, kun je sneller last krijgen van onder meer rugklachten, verminderde weerstand, hoge bloeddruk en zelfs orgaanfalen. Als werknemer, maar ook werkgever, wil je dat je zo lang mogelijk fit blijft en gezond jouw werk kunt blijven doen. Door middel van bedrijfsfitness richt je binnen jouw bedrijf of organisatie een ruimte in als fitnessruimte. Op die manier creëer je een werkplek mét fitnessmogelijkheden. Werknemers kunnen zo werk en bewegen combineren. Bedrijfsfitness resulteert vrijwel direct in:

 • Hogere tevredenheid. Werknemers kunnen werk en privé beter in balans brengen omdat zij op hun werk al kunnen sporten.
 • Meer bewegen. Met fitnessmogelijkheden binnen handbereik zullen werknemers vaker gaan sporten.
 • Zinvolle toevoeging aan vacature. Een bedrijf of organisatie met fitnessmogelijkheden krijgt meer sollicitaties binnen en houdt werknemers langer bij zich.
 • Meer aandeelhoudersrendement. Een sportbeleid zorgt voor meer vertrouwen in jouw bedrijf of organisatie.
 • Hogere omzet. Fittere werknemers maken sneller winst voor jouw bedrijf of organisatie.
 • Minder ziekteverzuim. Als werknemers voldoen aan de fitnorm, zullen ze minder vaak ziek zijn.

Welke apparaten zijn geschikt voor jouw bedrijfsfitness?

Als je binnen jouw bedrijf of organisatie een bedrijfsfitness op wilt zetten, is het handig om te weten welke apparaten niet in jouw fitnessruimte mogen ontbreken. De omvang van de fitnessruimte is afhankelijk van het aantal werknemers en het budget dat je hiervoor vrij wilt maken. Deze apparaten zijn een goede investering voor jouw bedrijfsfitness:

 • Cardioapparatuur. Loopband(en), crosstrainer(s), roeitrainer(s) en fiets(en) of spinningfiets(en) zijn een goede toevoeging aan jouw fitnessruimte waarmee werknemers hun conditie kunnen trainen.
 • Krachtapparatuur. Door middel van een fitnessstang, fitnessbank, krachtstations, optrekstangen en squarekken kunnen jouw werknemers verschillende spiergroepen trainen.
 • Dumbbells. Met deze gewichtjes trainen werknemers verschillende spiergroepen.
 • Kettlebells. Work-outs met een kettlebell zijn zeer intensief en een goede toevoeging aan jouw bedrijfsfitness.
 • Fitness elastieken. Met een fitness elastiek kunnen werknemers een full body work-out doen. De elastieken – ook wel yoga-elastieken genoemd – zijn verkrijgbaar in verschillende weerstanden.

Wat zijn de voordelen van bedrijfsfitness?

Nu je weet wat bedrijfsfitness precies inhoudt, is het tijd om een overzicht te maken van de gunstige effecten die bewegen op het werk op de lange termijn bewerkstelligen. Er zijn diverse voordelen van bedrijfsfitness voor zowel werknemers als werkgevers. Hieronder komen de voordelen van allebei de groepen aan bod.

Voordelen voor werknemers

Bedrijfsfitness heeft verschillende voordelen voor werknemers. In het lijstje hieronder zijn deze voor jou op een rijtje gezet:

 • Goede conditie. Sporten verlaagt onder meer de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Je zult dus minder snel ziek worden. Een goede conditie zorgt ervoor dat je beter aan de eisen van jouw baan kunt voldoen.
 • Productiever. Bewegen heeft een gunstige invloed op de geest. Tijdens het sporten stroomt er veel bloed naar je hersenen waardoor je je beter kunt concentreren. Trainen zorgt er bovendien voor dat je meer energie krijgt. Bedrijfsfitness maakt jou als werknemer dus productiever waarmee je je kans op promotie vergroot.
 • Voordelig sporten. Bedrijfsfitness is voor jou als werknemer goedkoper dan een abonnement bij de sportschool. In een periode van thuiswerken is het zelfs mogelijk om via je werk te regelen om thuis te sporten via online work-outs!
 • Gezelligheid met collega’s. Het kan erg leuk zijn om jouw collega’s buiten werk om te leren kennen. In de fitnessruimte op het werk heb je altijd wel iemand om mee te sporten waarbij het niet steeds over werk gaat!
 • Goede work-life balance. Een van de grootste voordelen van bedrijfsfitness is dat werknemers op hun werk kunnen sporten. Je kunt dus sporten wanneer je maar wilt! Hierdoor hebben werknemers thuis alle tijd voor hun partner, gezin en/of hobby.

Voordelen voor werkgevers

Ook voor werkgevers heeft een bedrijfsfitness enkele voordelen. Dit zijn:

 • Fitte werknemers. Bedrijfsfitness vergroot de kans op werknemers die voldoen aan de fitnorm. Je werknemers zijn productiever en als werkgever ben je minder geld kwijt aan zieke werknemers.
 • Arbeidsvoorwaarde. Als jouw bedrijf of organisatie over een fitnessruimte beschikt is dit een mooie aanvulling op jouw vacature die daardoor meer zal opvallen.
 • Teambuilding. Teambuilding activiteiten zijn een goede manier om het teamgevoel onder jouw werknemers te versterken. Door samen te trainen kunnen jouw werknemers iedere dag aan teambuilding te doen.
 • Belastingvoordeel. Bedrijfsfitness is voor de meeste bedrijven en organisaties fiscaal aftrekbaar.