IT consultant

Wat doet een IT consultant?

Een IT consultant is een externe analist met als taak het analyseren van de IT systemen van andere bedrijven. Zo worden bedrijven door experts geholpen om hun doelen te bereiken doordat zij goed werkende en up to date IT systemen hebben.

Een IT Consultant draagt bij het optimaliseren van de digitale werkprocessen. Zo wordt ook de dienstverlening aan klanten verbeterd. Ook als het gaat om systeemontwikkeling en het gebruik van nieuwe systemen en de juiste toepassing van deze systemen, vindt je een IT consultant die hierbij zal helpen. Wanneer een consultant wordt ingehuurd zullen zij bijna altijd op de werklocatie zijn om het werk uit te voeren. Werken als IT consultant kan alleen, maar ook in een groep. Denk bijvoorbeeld aan grote projecten binnen grote bedrijven. Het gebruik van meerdere consultants kan daar veel uitkomst bieden.

Welke vormen van IT Consultancy bestaan er?

Er bestaan werkelijk veel vormen van IT consultancy. Consultancy is nogal breed en jouw level van expertise heeft dan ook te maken met het veld waarin jij je hebt gespecialiseerd. Hier is veel keuze in, maar er zijn toch een aantal soorten die je verreweg het meest zal zien voorkomen. Deze vormen zijn:

IT Consultancy voor software: Deze consultant zal zijn expertise verlenen door bedrijven en organisaties te adviseren op het gebruik en integratie van nieuwe software.

IT Consultancy voor Security: Deze consultant gaat analyseren of de inrichting van de digitale processen en infrastructuur naar behoren zijn.
IT Consultancy voor business: Deze consultant verleent zijn expertise door de bedrijfsvoering en inventarissen na te kijken en hier zo nodig invulling aan te geven.

Wat voor werkzaamheden voert een IT consultant uit?

 • Alle werkers leren hoe gebruik te maken van het nieuwe software en nieuwe systemen.
 • Het analyseren van eventuele beveiligings-bedreigingen en deze verbeteren.
 • Het adviseren van het ICT team binnen een bedrijf of organisatie over hoe zij het beste te werk kunnen gaan.
 • Het analyseren van de gekozen oplossingen op problemen. Leveren zij wel of niet het gewenste resultaat op?
 • Het analyseren van weak points binnen het bedrijf en het vaststellen van diagnoses over de problemen binnen het systeem.
 • Het opstellen van precieze rapporten over de efficiency van de gekozen software en systemen.
 • Het maken van een planning voor het gekozen project.
 • Het ontwerpen en toepassen van oplossingen voor eventuele technische problemen.
 • Het analyseren van infrastructuur en systemen binnen een organisatie.
 • Het analyseren van de behoeften van klanten en deze verwerken in de bedrijfsvoering.
 • Het samenwerken met team binnen een organisatie om ervoor te zorgen dat eenieder op dezelfde manier met nieuwe systemen omgaat.

Welke vaardigheden moet een IT consultant bezitten?

Voor het uitvoeren van de consultancy werkzaamheden is het natuurlijk belangrijk om goede communicatievaardigheden te hebben. Alleen zo kun je namelijk duidelijk overbrengen wat er verbeterd moet worden binnen een organisatie. Ook moet je veel kennis hebben binnen de technologische wereld. Je moet goed weten wat de ins en outs zijn binnen de technologie waarmee er binnen een organisatie gewerkt wordt. Alleen zo kun je effectief te werk gaan. Consultants worden namelijk ingehuurd vanwege hun expertise. Hebben zij niet genoeg inzicht binnen de gekozen technologie of systemen dan is er geen reden voor hun aanwezigheid. Verder is het belangrijk om als consultant op de hoogte te zijn van verdere ontwikkelingen. Zo kun je indien nodig adviseren om over te stappen naar een nieuw systeem of te werken met nieuwe hardware, voor het efficiƫnter werken.

Verder moet je problemen kunnen oplossen. Deze vaardigheid is heel belangrijk. Je moet namelijk altijd een plan b hebben of deze snel kunnen vinden en toepassen. Out of the box thinking is dan ook belangrijk bij het oplossen van problemen. Niet alles zal altijd voor de hand liggend zijn, daarom moet je altijd verder kunnen denken. Multitasken is eveneens van belang. Je moet vaak aan meerdere dingen tegelijkertijd kunnen werken en de productie van geen van deze zaken mag eronder lijden. Het behalen van deadline is cruciaal en mag dan ook niet missen. Wat ook erg veel helpt is een consultant die erg enthousiast is. Zo kan hij of zij de aandacht van werknemers erbij houden. Niet eenieder zit namelijk te wachten op het leren te werken met een nieuw systeem.