gootsteen ontstoppen

Gootsteen ontstoppen? Probeer dit!

Een verstopping is altijd een vervelde kwestie en komt altijd op een ongelegen moment. In principe moet je, zodra bij een gootsteen het water slecht wegstroomt, moet je de gootsteen ontstoppen. Toch wordt dat over het algemeen niet gedaan. Je begint pas te handelen als het water helemaal niet meer wegstroomt. Stroomt het water niet weg dan is de afvoer verstopt. Om zeker te weten dat het aan de afvoer ligt waarbij het water niet wegstroomt kun je eerst andere handelingen verrichten. Spoel het toilet een paar keer door. Stroom het water gewoon weg dan weet je dat het riool niet verstopt is. Dat kun je ook doen met andere gootstenen. Ook moet je kijken of het water in de badkamer goed wegstroomt. Is dat allemaal in orde dan kun je ervan uitgaan dat de gootsteen is verstopt waarbij het water niet wegstroomt. Er zijn verschillende manieren om een gootsteen te ontstoppen.

Het gebruik van een gootsteenontstopper.

Je kunt een gootsteenontstopper gebruiken wanneer het water niet of veel te langzaam wegstroomt. Daarmee kun je soms het probleem verhelpen. Een gootsteenontstopper oftewel de Plopper is niets anders dan een kunststof zuignap aan een steel. Wanneer je de Plopper wil gebruiken plaats je hem over het gat van de afvoer en maakt er vervolgens een indrukkende beweging mee. Door de onderdruk die er in de afvoerleiding ontstaat, tijdens het omhoogtrekken, zal het water, als je geluk hebt, weer weg kunnen stromen.  Lukt dat niet dan kun je een andere mogelijkheid proberen.

Oplosmiddelen gebruiken. 

Je zou op de eerste plaats soda kunnen gebruiken. Daarvoor gooi je een handvol korrels in de afvoerleiding. Daarna warm water erop en hopen dat de verstopping oplost. Het werkt vooral goed als de verstopping is veroorzaakt door vet- en zeepresten.

Je kunt ook een oplosmiddel kopen. Je hebt vloeibare oplosmiddelen, maar ook korrels. Het zijn chemische stoffen waar je zeker voorzichtig mee moet zijn. Ze werken meestal op basis van natriumoxide of zwavelzuur. Bij het gebruik van de korrels moet je  een hoeveelheid in de afvoer doen en dan wat water erin laten lopen. Er zal een chemische reactie ontstaan. Omdat bij sommige reacties de stoffen kunnen gaan borrelen moet je oppassen voor je handen, maar vooral ook voor je ogen, omdat het een bijtende stof is. Het is mogelijk dat de haren en zeepresten daardoor oplossen waardoor de afvoerverstopping is verholpen. Je moet nooit verschillende producten bij elkaar gooien. Het zou de leiding kunnen aanvreten en dan ben je verder van huis.

Het gebruik van een ontstoppingsveer.

Als laatste redmiddel kun je altijd nog een ontstoppingsveer gebruiken om de verstopping te verhelpen. Een ontstoppingsveer is samengesteld uit een spiraalveer waaraan een handgreep is bevestigd en aan het uiteinde van de veer zit een klauwtje. Je kunt de ontstoppingsveer in de leiding draaien en dan hopen dat door het draaien van het klauwtje de ontstopping verholpen is. In veel gevallen zul je geen geluk hebben.

Een loodgieter benaderen.

Wanneer er niets helpt en je de verstopping zelf niet kan verhelpen is het verstandig om een loodgieter bij je uit de omgeving te benaderen. Wanneer je hem benadert zal hij vragen wat er precies aan de hand is. Daarna zal hij snel op de plaats van bestemming zijn. Neem altijd een erkende loodgieter zodat je nooit bedrogen wordt. Voordat een loodgieter bij je aan het werk gaat, moet je eerst vragen wat de richtprijs is om het probleem te verhelpen. Een loodgieter heeft altijd de juiste spullen bij zich om de verstopping te verhelpen. Wanneer hij in eerste instantie niet kan achterhalen waar de verstopping in de leiding zit zal hij een camera moeten gebruiken. Met de camera gaat hij in de leiding en zal zo de exacte plaats kunnen bepalen waar de verstopping zit. In veel gevallen zal hij gebruik maken van een hoge druk. Hij weet welke gaten, die ook op de leiding van het afvoerputje uitkomen, moet dichtmaken. Daarna zal hij door middel van een hoge druk de verstopping uit de leiding persen. Op die manier is het euvel snel verholpen.  Blijf dus zelf niet met alle mogelijkheden proberen om de verstopping te verhelpen, omdat je tenslotte meer stuk kunt maken dan je lief is. Een erkende loodgieter weet precies wat hij moet doen waardoor er geen onderdelen stuk worden gemaakt. Een erkende loodgieter kun je in principe 24/7 benaderen. Heb je een verstopping of lekkage dan kun je hem ook tijdens de nachtelijke uren benaderen.   Hij zal snel langskomen en niet wachten, omdat hij uit ervaring weet dat er dan meer schade kan ontstaan.